воскресенье, 27 ноября 2016 г.

Національна кухня Шотландії

Результатом багатовікового розвитку і складного злиття з іноземними кухнями можна назвати традиційну шотландську кухню. Національні рецепти в більшості випадків сформовані суперечливим впливом кухні вікінгів, а потім французів. Традиційно кельтської шотландську кухню назвати не можна, оскільки свій слід у ній залишили велику кількість кухонь світу. Кухня Шотландії являє собою мультинаціональної, з рисами своєрідного змішення, кухню.


Витоки національної шотландської кухні

Основою для формування шотландської кухні стали сприятливі кліматичні умови, а також родючі землі. Дотримуючись давніх хліборобських звичаїв, шотландці до сьогоднішнього дня вирощують і заготовляють продукти харчування, як і сотні років тому. Давні способи соління і копчення дозволяють приготувати страви такими, якими вони були в давні часи. Для приготування кращих страви шотландської кухні використовують безкраї простори країни – на неосяжних полях вирощують кращі сорти баранини, яловичини і оленини.
Крім того, Шотландія багата озерами і річками, в яких водиться велика кількість лосося і форелі, а в оточуючих країну морях багато молюсків і ракоподібних. Завдяки неймовірно родючому грунті, в Шотландії ростуть зернові культури, такі як: пшениця, овес і пшоно, а також овочі і ягоди.

Завдяки дарам природи і старанній праці шотландців, національна кухня країни наповнена рецептами копченостей і хлібів, різноманітної випічки і солодкої консервації. Не можна не згадати знаменитий шотландський віскі.

Початок кулінарні традиції Шотландії беруть з приготування їжі на багатті, за допомогою великого казана, в якому варили ситні супи з м’яса, з додаванням крупи та овочів. Різноманітність гуляшів, супів і юшок існує в Шотландії і донині. В кожному місцевому ресторані або кафе вашій увазі запропонують яловичину в пиві, курку в горщику і багато іншого.

Традиційні страви шотландської кухні

Численні страви, про яких гріх не згадати, готуються за старовинними шотландським рецептами. Приміром, шотландські яйця, філе тріски з соусом з гірчиці, ніжний малосольный лосось і знаменитий перловий суп.

Шотландці найбільше люблять супи. Для їх приготування використовується практично все: крупи, м’ясо і овочі, риба. Наприклад, традиційний суп «Куллен ськинк» готується на основі копченої риби. Перше місце за популярністю серед супів займає м’ясної шотландський бульйон, в основі якого м’ясо і перловка, а також багато овочів.

Незвичайне, але традиційне для Шотландії страва називається «Хаггіс». Це місцевий делікатес, на який слід звернути вашу увагу. Являє собою запечений овечий або баранячий шлунок, який перед тим набили бебехами, до них додають ячмінь, овочі і приправи. Подають Хаггіс з гарніром з картоплі, це може бути пюре, а також суп-пюре з ріпи на підігрітому заздалегідь блюді.

Не менш популярною стравою в Шотландії вважається вівсяна каша. Крім супів, вона користується великим успіхом у місцевого населення. Від звичайної каші вона відрізняється рідкою консистенцією і традиційної подачею на сніданок. За багато століть рецептів приготування вівсяної каші з’явилося чимало, вони передаються з покоління в покоління.


Шотландці обожнюють десерти. Вони представлені в основному у випічці і солодкої консервації: на столі у шотландців можна зустріти різноманітні джеми, мармелад, варення. З випічки особливо популярними є кекси і печиво, яке випікають у формі великого кола, а коли він остигає – розрізають його на маленькі трикутники. Крім печива, господині випікають кекси і булочки з джемом, готують пудинги та інші десерти.

1 комментарий: